техника
сн.: Община В.Търново

Велико Търново сред 41 общини с дарена техника за спасителни дейности

Техника за спасителни операции получиха 41 български общини

Оборудването е дарено от Швейцария и включва пневматични съоръжения, моторни помпи, триони и къртачи, пробивни триони и резачи за арматура, шлангове с макари и др.

То беше получено днес в София от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините Даниел Панов, от кмета на София Йорданка Фандъкова и комисар Николай Николов – директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Разпределението на дарената техника е направено по обективни критерии, зададени от НСОРБ и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Сред тези критерии е общините да имат планове за действие на доброволни формирования, които да са в помощ на местната власт при възникването на бедствия и аварии, изтъкна Даниел Панов. Взети са под внимание и степента на риска от наводнения в съответния район, обученост на доброволците и облекло, както и отдалеченост на общините от РД „Пожарна безопасност“.

По думите му тази техника е от изключителна важност за общините с под 20 хил. население, които са задължени да създадат свои доброволни формирования.

Дарението бе договорено след работно посещение в Швейцария на гл. комисар Николай Николов и на Даниел Панов. Негов инициатор е Българското посолство в Швейцария и посланик Меглена Плугчиева.

 

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*