инициатива без пластмасови отпадъци

Деца и възрастни ще рисуват за природа без пластмаса

Творческа работилница на открито се провежда във Велико Търново, свързана е със замърсяването с пластмасови отпадъци

На 29 септември (събота) между 10.00 и 13.00 ч. в парк „Дружба“ великотърновци ще имат възможността да покажат своята ангажираност към масовото замърсяване с пластмасови отпадъци и да направят една стъпка напред към борбата с него.

Всеки желаещ ще може да развихри въображението си като си нарисува уникална текстилна торбичка, която да използва за училище, пазар, работа или да подари като ръчно изработен подарък на близък човек. Творческата работилница на открито ще бъде съпроводена от игри на екологична тематика, а посетителите ще могат да научат как лесно да намалят пластмасовия отпадък в домакинствата си.

Инициативата се реализира по идея на Сдружение „Свят на бъдещето“, чиито членове желаят да насочат вниманието на гражданите към вредата от масовото използване на пластмаса в ежедневието.

„Реките и горите са потънали в отпадъци, а животните в моретата изчезват, защото някой е решил, че желае да пие сокчето си със сламка, която се разгражда 100 години. Хората погрешно се залъгват и че правят много добро на природата като разделят боклука си. Крайно време е да се научат как да намалят неговото количество, да рециклират, да отказват да вземат найлоновата торбичка в магазина просто защото тя е безплатна. Текстилните торбички са здрави, леки, компактни и функционални. В другите страни хората масово ги използват, включително и вместо дамски чанти. Наблюдавам тенденция и големи вериги за дрехи също да правят такива с името си. Могат да са уникални, весели, красиви.“

Това сподели пред „Царевец вести“ Маргарита Симеонова, управител на сдружението, което си е поставило за цел до края на 2018 г. да раздаде 1000 текстилни торбички във Великотърновска област.

В подкрепа на инициативата се включват и Tarnovo Runs, групата за Доброволно чистене – Велико Търново, както и ЕкстраПак, които са осигурили 300 текстилни торбички за събитието.

Инициативата „Рисувай за природата“ е съфинансирана от Младежка банка – Велико Търново, Сдружение „Академика – 245“ и Фондация “Работилница за граждански инициативи” по „Програма за развитие на обществените фондации” с финансовата подкрепа на Фондация „Чарлз Стюарт Мот“.

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*