залесяване

Нова гора „огря“ Вонеща вода + ВИДЕО

Над 300 души се включиха в Национална залесителна кампания пролет 2017 край село Вонеща вода

Слънчевата и топла събота на 25 април събра над 300 доброволци във великотърновското село Вонеща вода, които с дружни усилия, усмивки, хорá и български знамена засадиха над 3300 дървета за България!

Автобуси и коли с малки и големи се стекоха от Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Дряново, Габрово, Трявна, а дори и Свищов, за да покажат, че „им пука“. Инициатор на гражданите от района за пореден път бяха TarnovoRuns, а Община Велико Търново подкрепи доброжелателите с 2 големи автобуса, които в събота сутринта отпътуваха в посока Вонеща вода, пълни с ентусиазъм и добри сърца.

Инициативата за засаждане на дървета започва през 2011 година и благодарение на Никола Рахнев и gorata.bg тя набира все по-голяма скорост. До момента са засадени и подарени над 170 000 дървета, а първата цел на организаторите е да достигнат 250 000.

Национална залесителна кампания пролет 2017 започна преди няколко седмици и ще продължи до 11 април. Предстои засаждане на хиляди фиданки в София, Пловдив, Шумен, Добрич и на други места.

Местността в село Вонеща вода, където бяха засадени повече от 3300 нови дървета, е избрана след предварително проучване с помощта на специалисти от Северноцентрално държавно предприятие. Тук се е наложило изсичане на дървета заради ерозийни процеси и вредители. Доброволците засадиха основно церове и черен бор.

Ето и един от най-младите доборволци – 3-годишния Ивайло. Той засади първото си дърво и призова и други деца да направят това:

Публикувахте от Margo Simeonova в 26 март 2017 г.

 

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*