баница
сн.: Община Г.Оряховица

Празник на дрипавата баница събра кулинари в Горнооряховско

В село Върбица показаха около 70 различни баници

В горнооряховското село знаят как да се забавляват и в същото време да поддържат българските традиции. Майстори кулинари отблизо и в съседство демонстрираха своите дърпани, вити, точени, разтърсени, сладки и солени баници с различни пълнежи. Освен вкусните баници, беше показана и традиционна боза. По повод Празника на дърпаната баница, който се проведе в събота, в селото дойдоха участници от Стражишко, Дряновско, Свищовско, Поповско и др. общини.

Организатори са самодейците от НЧ „Градина-Върбица-1894”, които споделиха, че целта на празника е да представи многообразието от баници от региона, а заедно с него и богатството на българския фолклор. Поздрав към всички участници отправи Милена Николова, директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки”, както и от кмета на Върбица Чавдар Мутафов.

Компетентно жури оцени най-добрите майстори на баници и присъди награди в шестнадесет категории. За най-масово участие наградата отиде при домакините от Върбица, най-автентичната баница пък беше на представителите от Сливовица.

Като най-добри майстори на солена и сладка баница бяха отличени съответно Мария Ангелова от Върбица и майсторите от с. Алеково. Най-оригиналната рецепта за баница показаха от с. Лозен. Най-тънка кора на баницата си бяха разточили самодейците от Писарево. Най-вкусна бе баницата на майсторите баничари от читалището в Алеково. Като най-добра баница с месо бе отличена тази на читалището в с. Гостилица. Най-добра визия имаше баницата на кулинарите от читалището в Писарево, тяхна е наградата и за най-съвременна баница. Самодейците от Гостилица получиха отличие за най-млади участници.

Най-добрите майстори на баница се оказаха домакините от Върбица. Най-вита баницата бяха направили гостите от Угърчин, а най-традиционна – беше баницата на самодейците от Балван. Най-голяма беше баницата за сватба от Медовина, а най-дрипава се оказа баницата на самодейците от Пенсионерския клуб в Алеково.

Всички самодейци получиха грамоти и сувенири, предоставени им от домакините от НЧ „Градина – Върбица – 1894“.

баница
сн.: Община Г.Оряховица

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*