японска култура
Pixabay

Празник на японската култура ще се проведе за 20-и път във ВТУ

Демонстрации на японско изкуство ще бъдат показани на 20 май

Великотърновският университет ще отбележи за поредна година Празника на японската култура с богата програма в Аулата. Откриването е от 12 часа, а специални гости ще бъдат г-н Сусуму Уеда, временно управляващ Посолството на Япония в Република България, и културното аташе на Япония г-жа Мивако Кибаяши.

Музикален поздрав ще направи японско-германската група „Моши-моши Кълектив„, предвидени са и редица демонстрации: на икебана, на иайдо, айкидо. Ще бъде направена и презентация на тема „Ролята на растенията в японската литература”, косплей конкурс.

Работни щандове по калиграфия и оригами ще бъдат разположени във фоайето на Аулата след 13 ч. Тук ще бъдат показани и кимона, японски играчки и храна, традиционни сувенири от Страната на изгряващото слънце.

Началото на празника във ВТУ е поставен през 1997 г. по идея на преподавателите по японски език, а студенти и доброволци от Японската агенция за международно сътрудничество я осъществяват.

Великотърновският университет „Св.св.Кирил и Методий“ обучава студенти в специалност „Приложна лингвистика с японски език“ от 1993 г. Тя се утвърждава като една от най-предпочитаните, в която занятията са водени от висококвалифицирани преподаватели. Към момента изучаващите японски език са 60, разделени в две специалности, които са подпомагани от двама гост-лектори от Япония.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*