приказни скулптури Ксилифор
сн.: ТД "Трапезица 1902"

13 приказни герои поставят началото на туристическа алея през Ксилифор

Преди дни приключи седмото издание на Младежка скулптурна колония „Ксилифор“, в която участваха студенти, докторанти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „СВ.св. Кирил и Методий“, както и 11-окласници от СУ „Емилиян Станев“ под ръководството на Магдалина Чолакова.

13 млади творци изработиха любими приказни герои от дива акация в продължение на близо две седмици. Пипи Дългото чорапче, Педя човек – лакът брада, Маша, Пинокио и Хитър Петър са част от скулптурите, които вече се сливат с природата в местността Ксилифор, създавайки настроение и будейки любопитството на туристите в района.

Алея „Горско царство“ ще привлича малки и големи сред природата

Проектът „Светът на приказките в скулптура“ всъщност е първият етап от създаването на нова пешеходна туристическа алея с маршрут Велико Търново – парк „Ксилифор“ – с. Арбанаси – с. Шереметя. Неин инициатор е Туристическо дружество „Трапезица 1902“ в партньорство с Катедра „Скулптура“ към ВТУ. Новата алея ще се казва „Горско царство“.

Цветните скулптури обособяват своеобразна творческа зона в пешеходния участък от великотърновския квартал „Акация“ до Ксилифор. На следващ етап по алеята се предвижда изграждане на приказна къщичка, беседка, поставяне на пейки и барбекю.

Ксилифор
сн.: ТД „Трапезица 1902“

Организаторите смятат, че новото място за отмора и разходка в близост до Велико Търново ще породи интереса не само на децата. Тук са добре дошли всички, които обичат природата и имат нужда поне за малко да се отдалечат от ежедневието, като се пренесат в красивия и мъдър свят на приказките.

Ръководител на тазгодишния творчески екип, участвал в пленера Младежка скулптурна колония „Ксилифор“, е проф. Стефан Лютаков. Негов помощник е ас. Венко Тонков. Под техните вещи напътствия талантливите млади скулптори внесоха нова порция свежест и оригиналност в местността.

Ежегодният пленер изследва приложната същност на скулптурата, като в същото време запазва творческата свобода на автора. Така всяка година обучаващите се във ФИИ към ВТУ изпълват парковото пространство на Ксилифор с интригуващи произведения на изкуството. Финансова подкрепа за осъществяването му оказва Община Велико Търново.

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*