22 септември Велико Търново
сн.: Община В. Търново

22 септември във Велико Търново – тържество на цветове, музика и историческа памет

Наситената със събития програма за днешния 22 септември събра във Велико Търново многобройна публика от страната и чужбина

Велико Търново е национален център на честванията, посветени на 111-годишнината от Независимостта на България. Именно тук, в църквата „Св.40 мъченици“, е обявена независимостта на 22 септември 1908 г. Десетки хиляди души от страната и многобройни туристи от чужбина празнуват днес в старата столица едно от най-значимите общонародни и държавнически достижения в новата българска история.

По традиция празничната програма започна рано сутринта със Света литургия в църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Службата уважиха кметът Даниел Панов, жители и гости на града, общественици, министърът на туризма Николина Ангелкова, министърът на културата Боил Банов, както и министрите на енергетиката и на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Теменужка Петкова и Росен Желязков. Сред присъстващите бяха ректорите на двата университета, народни представители, посланици, общински съветници, представители на институции, организации и др.

В двора на храма „Свети Четиридесет мъченици” бяха осветени бойните знамена, а по традиция бяха положени цветя пред саркофага на цар Калоян и пред плочата на Независимостта. Актьори от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ пресъздадоха събитията от 22 септември 1908 г., когато цар Фердинанд прочита манифеста, с който България обявява своята независимост.

Празничната програма продължи в крепостта Царевец, където с военен ритуал бе издигнато българското национално знаме. В официалното си слово кметът Даниел Панов подчерта, че Независимостта успява, защото предците ни са имали свобода в мислите и делата си. Поставяли са благото на народа и родината над всичко, а царят и правителството са действали в синхрон с целия български народ.

„Уроците от историята, родолюбието, свободата духом и вярата – това са тези здравини, която са ни нужни, за да вървим напред. И ако отворим сърцето и съзнанието си, ще усетим, че ги имаме, че те са пред нас. Тогава нито фалшивите новини, нито негативните политически послания ще будят интерес сред хората“, каза още кметът на Велико Търново.

Венци в знак на признателност към героите бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта, която се намира на Царевец. Оттам тръгна голямо общоградско шествие, в което се включиха хиляди жители и гости на Велико Търново. То стигна пред паметника „Майка България“, където бе почетена паметта на героите, борили се за свободата, националното обединение и независимостта на България. Открита бе и новата атракция на Велико Търново – големият цветен часовник, съвместна инициатива на „Ротари клуб“ и Общината.

сн.: Царевец вести

Програмата продължи с атрактивни музикални изпълнения и хореография на участниците в 13-ия Международен фестивал на духовите оркестри, който се провежда във Велико Търново. Тази година в него се представят военни оркестри от Румъния и страната.

През целия ден продължава и Фестивалът на занаятите на Самоводската чаршия, където са изложили своите изделия творци и производители от страната. Улични артисти допълват творческия дух с музикални изпълнения, жонглиране и забавления за деца.

сн.:Царевец вести

Тази вечер в 18 ч. Николина Чакърдъкова ще поведе традиционното Голямо търновско хоро. Кулминация на празничната програма са строевите хватки пред крепостта Царевец, тържествената проверка, аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празничната заря. Началото на вечерната част от тържествата започва в 19 ч.

Разгледайте снимки от тържествения ден тук.

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*