Фестивал на занаятите Самоводска чаршия
сн.: Царевец вести

Повече от 25 хиляди посетиха Есенния празник на Самоводската чаршия

Велико Търново за поредна година събра почитателите на българските изделия, занаяти и хубава музика във Фестивал на занаятите и Нощ на Самоводската чаршия

През изминалите три почивни дни старата столица беше притегателен център за посетители от всички краища на страната, както и за чуждестранни гости. Многообразието от събития, което беше подготвено по повод 109 години от Независимостта на България, включваше и пъстрия празник на известната Самоводска чаршия. Цялата празнична програма целеше да ни припомни защо си струва да тачим родното без излишен патос, а с приятна естетика и внимание към всички възрасти и вкусове.

Повече от 25 хил. са били гостите на Велико Търново в трите празнични дни на чаршията. Още през деня на 22 септември много български производители и занаятчии показаха своите изделия и творения, а вечерта предложи артистични изпълнения и концерт.

Ръчно изработени накити, аксесоари с етномотиви, глинени съдини, направени по тракийски способ, се редуваха с ароматни сладка, мармалади, сирена от екощандовете. Сред най-запомнящите се предложения от базара на екологично чисти продукти безспорно бяха различните сладка. От село Острица, Русенско, показаха интересни комбинации като желе от мента и такива с мед и глухарче.

Сладко от цветове на акация и дъхави сиропи от чисти плодове и билки предлагаха и изложители от Сливен. Тяхната „тайна“ се оказа дозата неизменна любов, която работните производители влагат, и чистите продукти, разбира се.

През трите дни на Фестивала на занаятите и Нощта на Самоводската чаршия всеки можеше да опита от различни видове сирена и лютеници, домашна точена юфка и печени кестени. Малките посетители имаха възможност да се почувстват като истински кулинари, овладявайки точенето с точилка, както и да творят красоти с ръцете си. Всички майстори пък отвориха вратите на работилниците си за демонстрации на специфичните им занаяти. Своите вече добре познати кукли показа и горнооряховката Мария Робова, с която Ви запознахме тук.

Атмосферата на празника се допълваше от изпълнения на улични артисти и музиканти. Художници, участващи в Международния пленер по живопис, пренесоха красотата на Велико Търново върху платната си, а пред артистичния бар Hipster, който беше партньор на празника, се „роди“ скулптурна инсталация.

Организаторите Общинска агенция по туризъм ”Царевград Търнов” и Община Велико Търново се бяха погрижили и за красива украса, носеща още по-голям заряд от емоции на присъстващите. Разноцветни ленти се развяваха над главите на всички любопитни да попият от дъха на Самоводската чаршия, допълван от мирис на кестени и кафе на пясък.

Вече традиционните Фестивал на занаятите и Нощ на Самоводската чаршия съвсем естествено допълват многоликия културно-исторически образ на старата столица, развиван успешно особено през последните няколко години.

« на 12 »

снимки: Царевец вести

автор: Станимира Колева

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

fb-share-icon20
Tweet 20

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*