сн.: Царевец вести

55-а учебна година започна във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“

Проф. д.и.н. Казимир Попконстантинов беше удостоен с Почетния знак на ректора на ВТУ

Днес беше официално открита учебната 2017/2018 г. във Великотърновския университет. Студенти, родители и преподаватели се събраха пред Паметника на светите братя Кирил и Методий в Ректората.

Ректорът на ВТУ проф.д-р Христо Бонджолов и първокурсничката в специалност „Социални дейности“ Виктория Христова дадоха символичното начало на академичната година с камбанен звън.

Тържеството беше открито от зам.-ректора чл.кор. проф. дфн Стоян Буров, който представи многобройните официални гости. Сред тях бяха народните представители Станислава Стоянова, Весела Лечева, Явор Божанков, Валентин Ламбев и доц.д-р Милен Михов, областният управител проф.д-р Любомира Попова, зам.-кметът на Велико Търново проф.д-р Георги Камарашев, Мария Сердикова – аташе на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, както и две гостуващи делегации – от Тверския държавен университет /Русия/ и Международния славянски университет „Гаврило Романович Державин” /Македония/.

Ректорът проф.д-р Христо Бонджолов се обърна към студентите с думите да не пропускат възможност да се квалифицират навсякъде по света, но да помнят откъде са тръгнали. Той съобщи също, че се очаква до 1 ноември – Ден на будителите, да приключат строителните дейности по университетския храм „Св. Евтимий, Патриарх Търновски“.

Кулминация на тържеството беше полагането на студентска клетва от първокурсниците. Тя беше прочетена от проф.д-р Радослав Радев – председател на Общото събрание на ВТУ. Автор на текста на клетвата е поетът и драматург Радко Радков.

Част от тържеството беше и връчването на Почетния знак на ректора. Негов носител стана именитият историк и археолог проф.д.и.н. Казимир Попконстантинов, който открива заедно с екипа си мощите на св. Йоан Предтеча на о. Свети Иван през 2010 г. Сред неговите заслуги за Великотърновския университет, когато той бива зам.-ректор по учебната дейност и декан на Исторически факултет, са създаването на Православния богословски факултет и разкриването на първата у нас специалност „Балканистика“.

ВТУ започва своята 55-а академична година с 2666 първокурсници

В 14 от общо 20 професионални направления държавната поръчка за тази година е изцяло изпълнена. Тук се обучават студенти в повече от 60 специалности. Традиционно най-конкурентна е подготовката им в областта на филологията и педагогиката, които са най-старите специалности от основаването на университета.

Новост тази година е възможността за изучаване на избираем език по време на следването. Това ще се реализира в допълнителен езиков модул. След II курс изучаващите езици във ВТУ имат и шанса да се включат в програмата „Уча и работя“, която висшето учебно заведение осъществява в партньорство с аутсорсинг компании /чужди фирми, които използват външни изпълнители/.

снимки: Царевец вести

***

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*