академична година ВТУ
сн.: ВТУ

Проф. д-р Христо Бонджолов: Трябва да започнем от образованието и културата, за да може да се развие икономиката

Днес беше тържествено открита новата академична година във Великотърновския университет. Дипломати от 6 арабски страни уважиха събитието

Студенти, родители, преподаватели и официални гости се събраха днес в Ректората на Великотърновския университет, за да отблежат началото на 56-ата академична година за ВТУ. Събитието уважиха посланиците на Кувейт, Мароко, Обединените арабски емирства, Ирак, Сирия, водени от доайена на Дипломатическия корпус на арабските посланици в Р. България – Н.Пр. д-р Ахмед ал Мадбух, който е посланик на Палестина у нас. Сред гостите бяха и делегации от университети в чужбина, с които си партнира Великотърновският университет, както и народни представители от Великотърновски избирателен район.

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов приветства топло студентите и заяви готовността на университета да направи всичко възможно „да останете и да работим заедно за нашата страна, за нашата България“. В словото си той наблегна на това, че в празничния ден присъстват чуждестранни делегации от приятели на университета и за да се развива икономиката, трябва да се започне от образованието и културата.

Приветствие към академичната общност на ВТУ отправи извънредният и пълномощен посланик на Палестина у нас Н. Пр. д-р Ахмед Ал Мадбух. Той изрази своята голяма радост да присъства на откриването на академичната 2019/2020 година, защото „университетското образование представлява един от най-съществените елементи на взаимоотношенията между България и арабските страни. Това обикновено се нарича с името „народна дипломация“, защото в нашите страни възпитаниците на българските университети понастоящем заемат най-високи постове в общественото пространство“.

академична година ВТУ
сн.: ВТУ

Изложба „Изкуството като дипломация“ беше открита в Ректората на ВТУ

След официалното откриване на академичната година във ВТУ във фоайето пред зала „Европа“ на Ректората беше представена интересна изложба, показваща общото и хармоничното между различните култури. Експозицията „Изкуството като дипломация“ е съвместен проект на 30 посолства у нас и художничката Петя Илиева, която е възпитаник на Великотърновския университет.

Колажи на традиционни български мотиви и такива от страни като Индия, Италия, Испания, Азербайджан, Монголия и др. показват сходството между културите по света. Така се онагледява целта на проекта – да разберем, че не сме толкова различни, колкото си мислим, и че изкуството е в началото на всичко.

академична година ВТУ

сн.: Царевец вести

Разгледайте снимки от откриването на новата академична година на ВТУ на Фейсбук страницата на университета.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*