3 март

Хиляди гости посрещна Велико Търново за 3-ти март

Националният празник на Република България беше отбелязан тържествено в старата столица. Градът се радваше на много гости, дошли специално за празничната програма.

Обелязването на 139-годишнината от Освобождението на България от турско робство започна пред сградата на Общината с военен ритуал по издигане на българското знаме. Кметът инж. Даниел Панов произнесе празнично слово.

Родолюбие – това трябва да бъде мотото на българите през настоящата 2017-а следващите години.

С тези думи г-н Панов се обърна към събралото се множество, призовавайки към познаване на българската история и почит към саможертвеността на смелите българи, дали живота си в името на свободата на родината. Да бъдем първо българи и после европейци, да познаваме културата и традициите си. Така ще се слеем с пулса на своята родина, ще бъдем родолюбци, каза още кметът на старата столица.

Тържествено беше връчена академичната награда „Трети март“ за високи успехи и постижения. Грамота и парична награда от 3 хил.евро получи отличникът от НВУ „Васил Левски” Борислав Тодоров. Курсантът е последна година в НВУ. Отличията му бяха връчени от Венцислав Спирдонов, председател на Общински съвет – Велико Търново.

Венци и цветя в знак на почит към загиналите за българската свобода бяха положени пред паметника „Майка България“. След това пред Общината се завъртя голямо търновско хоро, в което се включиха много от присъстващите.

Хиляди бяха желаещите да гледат Аудио-визуалния спектакъл „Звук и светлина“ на крепостта Царевец. Хора от града и други населени места спряха движението от площада пред Царевец до паметника на Никола Пиколо, притиснати плътно едни до други, за да зърнат дори отдалеч светлинното шоу.

Снимки: Даниел Панов, Община Велико Търново

Кметът на В.Търново Даниел Панов
« на 6 »

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*