бижута от цветя
сн.: личен архив

Megan Flower Life – бижута от цветя, покоряващи с ефирност и естествена красота

Успешен творец и щастлив човек – така се самоопределя нашият нов талант в рубриката „На показ“ Миглена Петрова от Велико Търново.

Нейният ярък талант възприемаме като такъв и чисто буквално. Тя се е посветила на цветята. На бижутата от естествени цветя. Всъщност Миглена е една от първите, които правят такъв тип бижута в България и нейните изящни произведения стават вдъхновение за други творци.

Вече осем години тя изработва бижута от цветя и рисувано стъкло, като постепенно, след хиляди опити, сама достига до най-качествената технология за направата им чрез използването на смола. Началото, разбира се, не е лесно, тъй като няма много източници за информация по темата.

С времето се научава да познава от пръв поглед цветята, които биха изглеждали прекрасно като бижу, овладява различни техники за изсушаването им и превръща дома си в цветна градина, откъдето подбира най-красивите растения за своите бижута. Така превръща творческия си импулс в своя професия, която й носи удовлетворение и щастие, оставяйки зад гърба си познанията и опита си в сферата на икономиката.

„Всеки ден ми носи удоволствие от комуникацията с клиентите, зареждам се с положителни емоции“, казва великотърновката. Със своето вдъхновение и цветоусещане „заразява“ дори съпруга си, който сега й е верен помощник в развитието на марката „Megan Flower Life“.

бижута от цветя
сн. Megan flower life

Бижутата на Миглена запазват естествената красота на цветята, което никак не е лесно.

Най-важно е да се запази техният цвят и фина структура. Около 60% от изсушената продукция не става за ползване, а целият процес от брането до готовото бижу отнема около месец.

Не всяко от нежните растения може да бъде трансформирано в украшение, споделя още Миглена. Сред нейните творения най-често ще познаете маргарити, рози, теменужки и върбинки, чийто естествен вид се съхранява най-добре след обработката. Така пленителните макове например се оказват трудни за обработка, защото изменят цвета си. Орхидеите също отнемат много време, за да се превърнат в бижу. Пречка за качественото изпълнение са месестите листа или пък много фините.

Едно от най-търсените й бижута е амулет с червен конец и обков, в който е вграден цвят на върбинка. Водена от усета си, авторката избира точно това малко цветче за амулета, без да знае, че фолклорът отдавна му приписва предпазни сили срещу вампири и негативна енергия.

бижута от цветя
сн.: Megan flower life

От половин година Миглена изработва съвсем нов тип бижута, не особено популярни у нас – бижута с кърма. За тях обаче ще ви разкажем в следващ материал на „Царевец вести„.

Творенията от цветя на великотърновката се продават успешно и в чужбина, при това от българки. Така таланта й успява да спечели почитатели в Ирландия, Испания и Германия, бижута от цветя са намерили своите собственици и в САЩ, Англия и Австралия.

„Българката е най-добрата клиентка – обича да изглежда добре, да е нагласена, с хубав грим и бижута“,

казва Миглена след многобройните си впечатления от жени от различни държави, с които контактува през годините и среща на арт изложения в страната. Това лято й предстои участие в няколко арт форума – във Варна, София и Банско. А за финал си пожелава здраве и нестихващ усет към красивото и новото в изкуството.

Невероятните бижута от цветя, които прави с толкова любов и търпение, могат да бъдат видени и закупени както в онлайн магазина meganflo.com, така и в магазин „Happy Potter“ в центъра на Велико Търново, който се помещава до хотел „Меридиан Болярски“, и магазин „Точки и карета“ – отново в центъра на града.

бижута от цветя
сн.: Megan flower life

****

Последвайте „Царевец вести“ във „Фейсбук“.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*