годишнина Атанас Буров
сн.: Община Г.Оряховица

Почетоха рождението на Атанас Буров в Горна Оряховица

142 години от рождението на банкера и политика Атанас Буров бяха отбелязани тържествено вчера в ПГ по лека промишленост и икономика в Горна Оряховица. Училището носи името на известния българин.

Честването беше уважено от ръководството на Община Г.Оряховица: кмета инж. Добромир Добрев, зам.-кметовете Йорданка Кушева и Николай Георгиев, както и от Милена Николова, която оглавява общинската дирекция за образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки.

Ученици и учители припомниха живота и делото на Атанас Буров, както и мястото, което заема в българската история. Те бяха подготвили мултимедийна презентация и разказаха някои факти от биографията му пред присъстващите. Пред паметника на известния горнооряховчанин в двора на училището бяха поднесени венци и цветя.

годишнина Атанас Буров
сн.: Община Г.Оряховица

Атанас Буров е роден през 1875 година в Г. Оряховица. Той е известен финансист и дипломат, министър на търговията, промишлеността и труда в правителствата на Стоян Данев и на Александър Стамболийски, а по-късно и министър на външните работи при управлението на Андрей Ляпчев. Влиза в политиката като представител на Народната партия, след което става е част от умереното крило на Демократическия сговор.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*