Red gallery Галина Александрова
сн.: личен архив

Red gallery – пространство за абстрактно изкуство по-близо до хората

Абстрактното изкуство има свое ново пространство във Велико Търново. Тази седмица отвори врати авторската галерия на художничката Галина Александрова – Red gallery. Потърсихме я за непринуден разговор, за да ви я представим в рубриката „На показ„.

Още със силната вибрация на името си, будещо асоциации с виното и любовта, това артистично кътче заявява целта на художничката:

Галина Александрова желае да скъси дистанцията между абстрактното изкуство и публиката

Галерията се намира точно до Къщата с маймунката в старата столица, в близост да предишната галерия на художничката. В нея ще откриете емоционален подсъзнателен свят, който избликва в цветни мазки, разкривайки отношение към света. Творбите на Галина комбинират контрастната същност на графиката с богатата на нюанси живопис. Рисува импулсивно, без предварителен план. Пуска се по течението на собствените си внушения, които безпрепятствено намират място върху платното под влиянието на любимата джаз музика.

„Картините от настоящата изложба Fusion са субективното ми отношение към изкуството и живота около мен. Когато работя, се чувствам отвъд реалността, в ирационалното. Обичам да живея на ръба. Така и рисувам – хипнотично и интуитивно“,

разказва габровката, припознала Велико Търново за свой дом. За нея работата й е мисия, целяща да покаже на хората и другата страна извън реалността. Да представи абстрактното изкуство в по-добра и достъпна светлина.

„Работя смело и „безотговорно“. Тази „безотговорност“ е моята свобода към платното.“

Red gallery

Red gallery не е просто галерия, тя ще се превърне и в арт център

В творческото пространство на Галина са запланувани различни събития, чието начало беше поставено преди няколко седмици. Италианският поет Доме Булфаро направи пърформанс с визуална поезия. Това лято галерията ще стане и притегателно място за любителите на джаза.

Галина споделя, че една от амбициите й е да направи и школа за деца. Желае да ги учи как да запазят чистотата в изкуството и в отношенията си с хората.

В Red gallery художничката изгражда своя територия в изкуството и като локация. Самата тя заявява, че няма друга такава галерия в старата столица. Тя е един вид контрапункт на повечето галерии, които са пълни с реализъм, а тук властва нереалното, подсъзнателното.

Откриването на Red gallery беше уважено от лекари, музиканти, университетски преподаватели. Сред официалните гости бяха народният представител Станислава Стоянова и заместник областният управител Ивета Кабакчиева.

Red gallery

Галина Александрова е от Габрово, завършва Художествената гимназия в Трявна, след това учи графика във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Професионален портретист е, 17 години работи по морето, рисувайки портрети. Посвещава се на абстрактното изкуство и признава, че вече й е трудно да се върне към реализма. Изложбата Fusion, с която беше открита авторската й галерия, беше показана и в София миналата година.

Red gallery

****

Последвайте Царевец вести във „Фейсбук“.

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*