Трифон Зарезан
Свети Трифон поведе шествието в Килифарево, сн. Кметство Килифарево

Трифон Зарезан отпразнуваха в областта

Традиционният ритуал по зарязване на лозите се проведе на много места в областта на 14 февруари. Празнични шествия, руйно вино и пожелания за здраве и плодородие съпътстваха Деня на Трифон Зарезан.

Свети Трифон поведе шествието в Килифарево

По повод празника Трифон Зарезан кметът на община Велико Търново гостува в Килифарево, където повече от 200 жители и гости се включиха в тържествената програма.

От центъра на града тръгна традиционно шествие, водено от свети Трифон, в чиято роля влезе председателят на местния клуб на НД „Традиция“ Роман Петров. Самият ритуал по зарязване се състоя в двора на Историческия музей в Килифарево, където отец Йоан отслужи благослов.

Символичното зарязване имаха честта да направят г-н Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, ректорът на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“ проф. Христо Бонджолов и, разбира се,  кметът на града домакин Димитър Събев.

Трифон Зарезан
Трифон Зарезан в Килифарево, сн.: Община В.Търново

С поздрав за здраве, плодородие и съхранение на българските традиции се обърна към присъстващите Даниел Панов. Именно празници като Трифон Зарезан пазят българската идентичност, каза той и призова за единство на управници и общество, за да стават все по-хубави населените места.

След ритуала всички се отправиха към градския площад, за да се почерпят с червено вино и да се хванат на хорото.

Свищов – зарязаха лозите в лозовите масиви в с.Совата

Екипът на „Винарна Свищов“ отбеляза Деня на винарите и лозарите заедно с ръководството на Община Свищов. Традиционните молебен за плодородие и зарязване на лозите се състояха на лозовите масиви в село Совата. Ритуалът по зарязване изпълниха кметът на общината Генчо Генчев, председателят на Общинския съвет д-р Кристиян Кирилов и изп.директор на местната винарна Надя Минева.

Трифон Зарезан
сн.: Община Свищов

Трифон Зарезан отбелязаха и в горнооряховското село Горски долен Тръмбеш

Празникът в лозовия масив на селото беше уважен от кмета на община Г.Оряховица инж. Добромир Добрев и зам.-кмета Деница Коева. Домакин беше фирма „Гулбанис вайн“, която отглежда различни сортове бяло и червено грозде на площ от около 450 дка. Миналата година вината на фирмата спечелиха няколко медала от изложения в Англия и Румъния.

Трифон Зарезан в Горски долен Тръмбеш
сн.: Община Г. Оряховица, отец Зоран отслужи празничен водосвет

Винарска изба „Марян“, Еленско, отбеляза за първа година празника на лозарите и винопроизводителите

Тържеството се състоя в самото помещение, където отлежава виното. Символично бяха зарязани плодни пръчки от лозята на местната изба, чийто масиви са отдалечени от село Марян. Домакините Светла и Илия Иванови посрещнаха свои съселяни и гости от близките населени места. Песни за виното и любовта звучаха в изпълнение на музикална група „Гласовете на Зинзара“ от с.Блъсковци.
Вината на изба „Марян“ печелят множество отличия през последните 5 години от различни конкурси и фестивали, посветени на виното.

Вижте как посрещнаха празника в Сухиндол и Лясковец.

 

error
fb-share-icon

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*