конкурс за поезия и проза Сухиндол 2020
сн.: Община Сухиндол

Сухиндол: Наградиха таланти от страната в Конкурс за поезия и проза „Яна Язова – Христо Смирненски“

Конкурс за поезия и проза „Яна Язова – Христо Смирненски“ се проведе за първа година в Сухиндол. Днес бяха връчени наградите на участниците, чиито произведения са отличени. Церемонията по награждаването се проведе при стриктно спазване на противоепедимичните мерки, информират от Община Сухиндол.

В конкурса взеха участие таланти от София, Пловдив, Варна, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Казанлък, Сливен, Велико Търново, Горна Оряховица, Сухиндол и други населени места. Техните произведения бяха оценени от журито в състав: председател великотърновската поетеса и писателка Ружа Велчева – председател, и учителката по литература Венелина Петкова и журналистът Михаил Михалев.

„Обнадеждена съм, защото виждам, че младите хора се вълнуват не само от любовта, а и от нещата около нас. Социалната тема е заложена в тях, защото виждаме в какъв свят живеем. Защото човек, за да бъде добър творец, преди всичко трябва да има добро сърце. Да носи състраданието, да носи надеждата и да дава надеждата на всички около нас“, каза по време на награждаването председателят на журито Ружа Велчева.

Приветствие към участниците и наградените в конкурса отправи и зам.-кметът на Община Сухиндол Петьо Русев. Той подчерта, че с награждаването се открива и празничната програма по повод 50 години от обявяването на Сухиндол за град.

Сухиндол – познат и непознат

Наградени в първия конкурс за поезия и проза в Сухиндол

Поезия:

Първо място – Веселин Веселинов от Сливен, стихотворение „Нощ“.

Второ място – Добромир Калинов, курсант от НВУ „Васил Левски“, стихотворение „Живот и вино“. Поощрителна награда – Михаела Кавалджиева, курсант от НВУ, стихотворение „Мрачен е градът“.

Трето място – Християн Сирачков от Хасково, стихотворение „Сън“. Поощрителна награда за Антонина Куен Нго от Кърджали със стихотворението „Обичам те дори когато не си за обичане“.

Проза:

Първо място – Мирослава Маринова от София, разказ „…Ник“.

Второ място – 12-годишната Ивана Николова от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, разказ „Молитва“.

Трето място – Иван Трифонов от Казанлък за разказа си „Мъката на художника“ и Севинч Мастънова, ученичка от СУ „Св. Климент Охридски“ в Сухиндол.

Поощрителни награди: 13-годишната Виктория Костова от СУ „Вичо Грънчаров“ за разказа й „Завръщане“, 18-годишната Силвия Младенова от СУ „Св. Климент Охридски“, Даника Георгиева от СУ „Вичо Грънчаров“ за приказката й „Синята лисица“.

Специалната Награда на кмета, която се връчва за произведение, свързано със Сухиндол и местните традиции, спечели 12-годишната Румяна Иванова от СУ „Св. Климент Охридски“. Тя се представи със стихотворението „Моят роден град“.

На церемонията присъстваха още председателят на местния парламент Борислав Вълев и секретарят на Общината Маринела Пазвантова.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*