родолюбие
сн.: Община В. Търново

Уроци по родолюбие за великотърновските деца и младежи

Училища и детски градини в старата столица започнаха дейност по общинска образователна програма по родолюбие.

Програмата „Велико Търново – Корени и криле“ предвижда провеждането на открити уроци по история, свързани с важни дати и личности от Велико Търново и страната. Нейна цел е засилване на интереса на децата и подрастващите към родната история и желанието им да я познават от ранна възраст.

Първи подеха инициативата от ръководството на ЦДГ „Соня“, където се състоя открит урок за Васил Левски по повод годишнината от неговото обесване /18 февруари/. Тематични занятия, посветени на българската история, се проведоха също в детските градини „Слънчев дом“ и „Слънце“, където децата рецитираха стихове, пяха песни и показаха знания по история пред своите родители и гости. Родолюбива инициатива имаше и в Спортното училище в града, напомнят от Община Велико Търново.

В навечерието на 3-ти март, националния празник на България, във Велико Търново започнаха и ученически дебати. Те бяха свързани с размисли на ученици относно българското освобождение от турско робство. Около 150 ученици от Старопрестолната гимназия по икономика и от Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” се включиха в обсъжданията, които бяха в музей „Възраждане и учредително събрание”. Разделени в отбори, те имаха за задача да разкажат какво е за тях празникът Трети март и как разбират свободата като ценност. Най-изявените от тях получиха грамота и национално знаме по време на официалното честване на националния празник пред сградата на Общината.

Образователната програма по родолюбие „Велико Търново – Корени и криле“ се осъществява по идея на кмета на града Даниел Панов и екип от Дирекцията по образование, младежки дейности и спорт към Общината.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*