Тодоровден Арбанаси
сн.: Царевец вести

17 расови коня участваха в конкурс за най-гиздав кон в Арбанаси

Парад на коне се проведе във великотърновското село Арбанаси по повод днешния Тодоровден.

17 расови коня с техните жокеи от клуба по конен спорт „Калоян – 92“ участваха в конкурс за най-гиздав кон, радвайки се на голям интерес от страна на местни жители и гости. Народният празник се отбелязва в живописното село за 27-и път.

Първото място беше единодушно присъдено от комисия на коня Марк Антоний, чийто ездач е 12-годишната Елена Николова. Второто място зае кобилата Катрин с жокей Любомир Янков, а трето – кобилата Калифорния с жокей Михаела Христова.

Както подобава за подобен конкурс, конете бяха грижливо вчесани и с украсени гриви. Те позираха търпеливо пред събралата се публика, докато траеше заседаването на комисията. Преди това всеки от участниците беше представен с постиженията си от конни състезания, а таланти от певческо студио „Румина“ във Велико Търново поддържаха празничното настроение с изпълнение на песни на няколко езика. С музикален поздрав се включиха и мyзиканти от Дyxовия оpĸестъp към НВУ „Ваcил Левcки“.

Великотърновският митрополит Григорий отслужи водосвет за здраве на имениците, сред които е и кметът на Арбанаси Тошо Кръстев, за конете и техните жокеи.

победителят Марк Антоний, сн.: Царевец вести

По време на парада стана ясно, че състезателите от клуб „Калоян – 92“ Аня Ангелова и Ирена Николова са се класирали съответно на първо и второ място на състезание в ЮАР. Там клубът представя България, след като стана национален шампион по конен спорт.

Организатори на събитието са кметство Арбанаси, клуб „Калоян-92“, читалище „Иларион Драгостинов“ и певческо студио „Румина“. Сред официалните гости бяха областният управител на Велико Търново инж. Николай Йоцов заедно с неговия заместник Камен Алексиев, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, председателят на Общински съвет в старата столица Венцислав Спирдонов.

Тодоровден е известен още като Конски Великден или Тодорова събота

Празнува се в чест на свети Тодор, който на днешния ден съблича кожусите си и измолва лятото от Бога. Денят винаги се пада 6 седмици преди Великден. Според обичая стопанките на дома замесват в ранни зори обреден хляб във формата на конско копито или подкова, който се раздава за здраве и множене на конете.

Традиционни за Тодоровден са надбягванията с коне, известни като кушии. Именици са Тодор, Теодор, Теодора, Дора, Богдана, Божидар.

Разгледайте фотогалерията ни тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*